Joni van der Leeuw

Deze jongen heeft het goed voor elkaar: hij verdient zijn geld met het maken van muziek. Alleen is dit niet zijn eígen muziek. Vandaar dat Joni van der Leeuw 2015 in het teken zet van een ambitieus en leuk project: het maken van 3 ep’s onder de naam Jonii & The Latest Updates.

Als componist bij Abbey Games, is hij verantwoordelijk voor de muziek van de game Reus en wordt hij dat ook voor de volgende game. Al jaren maakt hij muziek met verschillende bands, waarvan OIIO zijn laatste persoonlijke (met Timo Pisart opgezette) project was. Na veel popmuzikale omzwervingen, folkinvloeden en elektronische experimenten, doet hij het dit jaar weer helemaal zelf.

Het idee van Joni is ambitieus: hij heeft zich - zeker ook door de samenwerking met de Straatschouwburg - concrete doelen gesteld die hij allemaal in zijn eentje wil bereiken. Muziek maken om het maken. Integraal onderdeel daarvan is voor hem ook zorgen dat die muziek gepresenteerd en gehoord wordt. Dus, zonder al te veel voorbehoud deelt hij alles wat hij dit jaar maakt (lees meer over zijn voornemens op zijn blog).

Wat is het plan?

Het plan is driedelig. Tot en met juni werkt hij aan deel 0.0 (het eerste deel). 0.0 is gericht op het online zetten van zoveel mogelijk nieuwe muziek: vooral (elektronische) popnummers. Deel 0.1 is gepland voor de zomermaanden. Dit deel staat in het teken van een “PO-16” micro synthesizer van Teenage Engineering. Het laatste deel: 0.2 zal Joni maken in de Straatschouwburg. Geïnspireerd door kritische opmerkingen van zijn vriendin, zal hij de liedteksten hierbij maken met door haar geschreven proza.

Waar leidt dit allemaal toe?

Het is een onderzoek naar de online presentatie van muziek (met o.a. patreon en bandcamp). Daarnaast gaat het project natuurlijk ook over een ontwikkeling van Joni’s muziek en gewoon over het vastleggen daarvan. Helemaal aan het eind, zal hij zijn conclusies en de 3 ep’s presenteren op vrijdagavond 27 november in de Straatschouwburg.

JONI VAN DER LEEUW IN DE STRAATSCHOUWBURG:

 VRIJDAG 27 NOVEMBER: JONII & THE LATEST UPDATES